Είναι καλύτερα οι μηλιές να φυτέψουν ή οι ροδακινιές;

0
Είναι καλύτερα οι μηλιές να φυτέψουν ή οι ροδακινιές;

Ποιο είναι το καλύτερο δέντρο για να φυτέψετε στην αυλή σας; Μια μηλιά ή μια ροδακινιά, ή κάτι διαφορετικό; Εδώ διερευνούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ερώτησης – είναι οι μηλιές καλύτερα να φυτευτούν ή οι ροδακινιές; Είναι όνειρο σχεδόν κάθε κηπουρού να καλλιεργεί οπωροφόρα δέντρα στην αυλή του σπιτιού σας, επιτρέποντάς σας να είστε αυτάρκεις και να έχετε άφθονα φρούτα όποτε τα χρειάζεστε. Ενώ αειθαλή δέντρα είναι υπέροχα, είναι πάντα ωραίο να έχεις ένα δέντρο που σου δίνει μια ωραία προσφορά φρούτων!

Αν και τα οπωροφόρα δέντρα είναι υπέροχα για να τα έχετε στον κήπο σας, μερικά είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν από άλλα, προσφέροντας διαφορετικά οφέλη που αξίζει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε ποιο οπωροφόρο δέντρο θέλετε να φυτέψετε.

Παρακαλώ διαβάστε: Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται μόνο για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση ή την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας. Σας ενθαρρύνουμε να λαμβάνετε τις δικές σας αποφάσεις υγειονομικής περίθαλψης σε συνεργασία με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας.

Αυτή η ανάρτηση περιέχει συνδέσμους συνεργατών, αυτό σημαίνει ότι χωρίς επιπλέον κόστος για εσάς, κάνουμε προμήθεια από τις πωλήσεις. Διαβάστε τη Δήλωση Αποκάλυψης

Για παράδειγμα, οι μηλιές και οι ροδακινιές είναι και οι δύο πολύ δημοφιλείς, αλλά μερικοί υποστηρίζουν ότι οι ροδακινιές είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν από τις μηλιές λόγω του γεγονότος ότι είναι αυτογόνιμες, οι μηλιές από την άλλη συνήθως χρειάζονται επικονιοποιητή διαφορετικής ποικιλίας από τους καρπούς. Λοιπόν, ωστόσο είναι δυνατόν να αγοράσετε διπλά εμβολιασμένα δέντρα, κοστίζουν περισσότερο, αλλά έχουν και τις δύο ποικιλίες συνδυασμένες στο ίδιο δέντρο.

Έχουμε προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε εάν μια ροδακινιά ή μια μηλιά είναι κατάλληλη για τον κήπο σας.

Φύτευση μηλιών

Οι μηλιές είναι στην πραγματικότητα ένα από τα πιο εύκολα και νόστιμα οπωροφόρα δέντρα για να αναπτυχθούν, αλλά χρειάζονται ορισμένες ιδιαίτερες σκέψεις, σε αντίθεση με τις ροδακινιές, καθώς είναι αυτοστειρωμένες και θα χρειαστούν ένα οπωροφόρο δέντρο επικονιαστή που φυτεύεται απέναντί ​​τους.

Αυτό το υπέροχο διάγραμμα σας βοηθά να ταιριάξετε την ποικιλία σας με τους κατάλληλους επικονιαστές.

Οι ανθισμένες καραβοπάλες έχουν γίνει δημοφιλείς δότες γύρης επειδή έχουν γενικά μεγαλύτερους χρόνους άνθισης από τα μήλα και φροντίζονται εύκολα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Apple Trees

Οι μηλιές είναι πολύ δημοφιλείς στην καλλιέργεια και είναι εύκολο να τις φροντίσετε, αλλά έρχονται με τις πτώσεις τους που αξίζει να σημειωθούν πριν φτιάξετε το φυτώριο της μηλιάς στον κήπο σας.

Έχουμε παραθέσει ορισμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη φύτευση μηλιών παρακάτω.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Φύτευσης Μηλιών

Οι μηλιές φυτεύονται και φροντίζονται εύκολα και χρειάζονται πότισμα και λίπανση όπως κάθε άλλο οπωροφόρο δέντρο για τους πρώτους δύο μήνες. Μόλις ανθίσουν είναι εύκολο να διατηρηθούν με απλό κλάδεμα. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα παραγωγικό φυτώριο μήλων στην αυλή σας εάν επενδύσετε και σε μια σειρά από άλλες ποικιλίες για επικονίαση.

Σπάνια παίρνετε κακούς καρπούς από μια μηλιά εάν φροντίσετε σωστά και κλαδέψετε την κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, επειδή χρειάζονται επικονίαση από άλλο δέντρο (συνήθως), ταιριάζουν καλύτερα για μεγαλύτερους κήπους ή δίπλα σε κάποιον που έχει συμβατή ποικιλία.

Ο καλύτερος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι έχετε δύο ποικιλίες που θα συνεργαστούν καλά είναι να διασφαλίσετε ότι αγοράζετε τις μηλιές σας από ένα αξιόπιστο φυτώριο.

Πλεονεκτήματα

 • Εύκολο να αναπτυχθεί.
 • Παράγει νόστιμα φρούτα.
 • Τα πάει καλά σε διάφορα κλίματα.
 • Τεράστια γκάμα για να διαλέξετε.
 • Μπορεί να αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, να καταναλωθεί φρέσκο ​​ή διατηρημένο.
 • Όμορφα άνθη.
 • Ταχέως αναπτυσσόμενο δέντρο μόλις δημιουργηθεί.
 • Μπορεί να βγει σε διπλά ή τριπλά εμβολιασμένα δέντρα.
 • Οι περισσότερες ποικιλίες είναι διαθέσιμες σε νάνους, ημινάνους, μικρού ή τυπικού μεγέθους.
 • Μπορεί να στρωθεί κατά μήκος τοίχου ή φράχτη.

Μειονεκτήματα

 • Τα δέντρα πλήρους μεγέθους χρειάζονται πολύ χώρο.
 • Μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία μηλιές για επικονίαση.
 • Μπορεί να έχει προβλήματα με παράσιτα ή μυκητιασικές λοιμώξεις.
 • Δεν αναπτύσσονται πιστά στους σπόρους, γι‘ αυτό πρέπει να αναπαραχθούν με εμβολιασμό σε υποκείμενο ή με ριζοβολία μοσχευμάτων.
 • Χρειάζεται ετήσιο κλάδεμα για να συνεχίσει την παραγωγή και να διατηρήσει το δέντρο υγιές

Φύτευση ροδακινιάς

Οι ροδακινιές, σε αντίθεση με τις μηλιές, είναι αυτογόνιμες, επομένως μπορούν να φυτευτούν μόνες τους και δεν χρειάζονται τεράστιο χώρο για να αναπτυχθούν σε καμία, ειδικά μια νάνος ποικιλία.

Ωστόσο, προτιμούν να αναπτύσσονται σε θερμότερα κλίματα και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τις μηλιές.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των ροδακινιών

Παρόλο που οι ροδακινιές μπορεί να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τις μηλιές, εξακολουθούν να έχουν ορισμένα μειονεκτήματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αποφασίσετε εάν θα φυτέψετε ή όχι αυτό το οπωροφόρο δέντρο στην αυλή σας.

Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα Φύτευσης Ροδάκινων

Εάν έχετε έναν μικρό κήπο και ζείτε σε ένα ζεστό κλίμα, οι ροδακινιές θα μπορούσαν να είναι μια καλύτερη επιλογή για εσάς από τις μηλιές, είναι απλές στην καλλιέργεια και τη φροντίδα τους και δεν χρειάζονται την επικονίαση άλλων οπωροφόρων δέντρων για την ανάπτυξη ή την παραγωγή καρπός.

Οι ροδακινιές έχουν όμορφα ροζ άνθη που βγαίνουν πριν από τα φύλλα τους νωρίς την άνοιξη.

Τα μειονεκτήματα των ροδακινιών πρέπει να είναι ότι πεθαίνουν πολύ εύκολα όταν εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες ή ισχυρούς ανέμους. Για καλύτερη ανάπτυξη, λέγεται επίσης ότι η ανάπτυξη ενός άλλου είδους ροδακινιάς δίπλα μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της επικονίασης, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεστε ακόμα ένα δωμάτιο για δύο για την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη.

Πλεονεκτήματα

 • Ιδανικό για μικρούς χώρους.
 • Εύκολο να αναπτυχθεί.
 • Κάντε καλά στη ζέστη.
 • Κυκλοφορεί σε νάνος, ημινάνος και στάνταρ στις περισσότερες ποικιλίες.
 • Ακόμα και δέντρα πλήρους μεγέθους μπορούν να κλαδευτούν για να διατηρηθούν μικρά
 • Αναπτύξτε πιστά τους σπόρους – ώστε να μπορείτε να καλλιεργήσετε το δικό σας από κουκούτσια φρούτων.
 • Αναπτύσσεται γρήγορα μόλις εγκατασταθεί
 • Ελκυστικό φυτό με υπέροχη εμφάνιση φύλλων φθινοπώρου.

Μειονεκτήματα

 • Μην τα πάτε καλά σε ψυχρότερα κλίματα.
 • Μπορεί να ανεχθεί (και απαιτεί λίγο) παγετό, αλλά χρειάζεται τη θερμότητα για να ωριμάσει ο καρπός
 • Ίσως χρειαστεί άλλο είδος για πιο παραγωγική παραγωγή φρούτων.
 • Δεν ανέχεται μουσκεμένο έδαφος
 • Χρειάζεται ετήσιο κλάδεμα για να διατηρείται σε καλή παραγωγική φόρμα

Άλλες επιλογές οπωροφόρων δέντρων

Ενώ προσπαθείτε να αποφασίσετε ανάμεσα σε ροδακινιές και μηλιές, μην προσπεράσετε τα εξίσου νόστιμα ξαδέρφια τους.

Οι αχλαδιές αναπτύσσονται με παρόμοιο τρόπο με τις μηλιές και χρειάζονται παρόμοιο κλίμα. Ενώ είναι ξαδέρφια (όπως και το κυδώνι και οι τριανταφυλλιές) δεν μπορούν να μπολιαστούν σε μηλιές, επομένως θα χρειαστείτε ένα ξεχωριστό δέντρο στην αυλή σας εάν θέλετε να συμπεριλάβετε μια αχλαδιά.

Ένα ασιατικό αχλάδι είναι ένα πολύ τραγανό, μαλακό αχλάδι, πολύ ζουμερό που έχει μια μοναδική αλλά νόστιμη απαλή γεύση.

Τα περισσότερα πυρηνόκαρπα όπως δαμάσκηνο, κεράσι, βερίκοκο, νεκταρίνι και ροδάκινο μπορούν όλα να μπολιαστούν μεταξύ τους (μόνο ορισμένοι τύποι δαμάσκηνων), ώστε να μπορείτε να αγοράσετε μερικά δέντρα που έχουν όλα αυτά τα φρούτα, ένα σε κάθε κλαδί.

Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε μόνοι σας, μπορείτε να αγοράσετε ή να καλλιεργήσετε υποκείμενο δενδρυλλίων (συνήθως που καλλιεργείται μαζικά από πέτρες (λάκκους) από εγκαταστάσεις κονσερβοποίησης) για να εμβολιάζετε τις επιλεγμένες ποικιλίες σας.

Οι ποικιλίες κερασιών διατίθενται σε γλυκιά κερασιά, πικρή κερασιά και ανθισμένη κερασιά (άνθος κερασιάς), οπότε βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτό που νομίζετε ότι είστε όταν αγοράζετε.

Τα εσπεριδοειδή είναι μια άλλη επιλογή, εάν δεν έχετε σκληρούς παγετούς, όταν καθιερωθούν θα ανεχθούν έναν ελαφρύ παγετό.

Η φύτευση οπωροφόρων δέντρων στην αυλή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε το περιβάλλον σας, ενώ παράλληλα λαμβάνετε μπόνους καρπούς από αυτά μια φορά το χρόνο.

Τι μέγεθος οπωροφόρο δέντρο να διαλέξετε

Οι περισσότερες ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων έρχονται σε πολλές επιλογές μεγέθους αυτές τις μέρες. Εάν έχετε την καρδιά σας σε μια συγκεκριμένη ποικιλία σε συγκεκριμένο μέγεθος, είναι καλύτερο να παραγγείλετε πολύ νωρίτερα από το φυτώριο, καθώς οι δημοφιλείς εξαντλούνται γρήγορα. Είναι καλύτερο να παραγγείλετε στις αρχές του φθινοπώρου/φθινοπώρου για φύτευση στις αρχές της άνοιξης.

Το ύψος του οπωροφόρου δέντρου σας καθορίζεται από έναν συνδυασμό της μικρότητας του υποκειμένου, σε συνδυασμό με το κανονικό μέγεθος ανάπτυξης της ποικιλίας του μοσχευμένου δέντρου που βάζετε στην κορυφή.

Τα δέντρα νάνοι (γνωστοί και ως ποικιλίες νάνων) αποτελούνται από ένα υποκείμενο που θα περιορίσει το μέγεθος του δέντρου που μπορεί να μεγαλώσει και ένα κομμάτι ξύλου από την ποικιλία που θέλετε να καρποφορήσετε.

Το υποκείμενο καθορίζει το μέγεθος του δέντρου, το σφρίγος και τον τύπο των εδαφικών συνθηκών που μπορεί να χειριστεί. Μπορείτε να επιλέξετε να αποκτήσετε ένα μεγαλύτερο υποκείμενο και απλά να κλαδεύετε τα δέντρα τακτικά για να τα διατηρήσετε στο επιθυμητό μέγεθος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιλογή σας rootstock διαβάστε εδώ.

Συμπέρασμα – Τι είναι καλύτερο: Μηλιά ή Ροδάκινα;

Συνολικά, εάν έχετε κολλήσει να αποφασίσετε μεταξύ της καλλιέργειας φυτωρίου μηλιάς ή φυτωρίου ροδακινιάς στον κήπο σας, θα συνιστούσαμε να κολλήσετε με μήλα εάν έχετε πιο δροσερό κλίμα, μεγάλο χώρο και δεν σας πειράζει να καλλιεργήσετε δύο ποικιλίες ταυτόχρονα για επικονίαση.

Ωστόσο, εάν ζείτε σε ένα πιο ζεστό κλίμα και έχετε μικρό χώρο, οι ροδακινιές μπορεί να είναι πιο κατάλληλες για εσάς.

Απολαύστε τους καρπούς του δέντρου σας ό,τι κι αν αποφασίσετε!

Είναι καλύτερα να φυτέψετε μηλιές ή ροδακινιές promo εικόνας


Schreibe einen Kommentar