Πώς να βοηθήσετε τα βότανά σας να νικήσουν τη ζέστη

0
Πώς να βοηθήσετε τα βότανά σας να νικήσουν τη ζέστη

Όλα τα βότανα αγαπούν τη ζέστη, σωστά;

Λανθασμένος. Δεν είναι όλα τα βότανα φυσικοί λάτρεις του καλοκαιριού. Στην πραγματικότητα, αρκετοί τύποι απολαμβάνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως:

 • κόλιαντρο
 • Μαϊντανός
 • Βολβοί φαγώσιμοι
 • Σκαντζίκι
 • Οξαλίδα

Λοιπόν, ποια βότανα απολαμβάνουν τη ζέστη;

 • Λεμονόχορτο
 • Βασιλικός (το αγαπημένο σε όλους!)
 • Δενδρολίβανο
 • Εστραγκόν
 • Θυμάρι
 • Ανηθο
 • Borage
 • Όρμος
 • Μέντα
 • Ρίγανη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακόμη και τα βότανα που αγαπούν το καλοκαίρι θα χρειαστούν επιπλέον TLC για να περάσουν τους πιο ζεστούς μήνες. Χωρίς την κατάλληλη φροντίδα, τα βότανα σας θα μπορούσαν να μείνουν καμένα από τον ήλιο, με έλλειψη γεύσης και να μαραθούν. Πώς μπορείτε να το πετύχετε;

Μια προ-καλοκαιρινή προφύλαξη

Ο στόχος σας: Διατηρήστε τις ρίζες δροσερές. Αποφύγετε, λοιπόν, να φυτεύετε τα πολύτιμα βότανα σας σε σκούρα ή μεταλλικά δοχεία. Γιατί; Τα σκούρα χρώματα απορροφούν τις ακτίνες του ήλιου, θερμαίνοντας το έδαφος. Και, αν έχετε ακουμπήσει ποτέ σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ενώ βρίσκεστε στο „Daisy Duke’s“, μπορείτε να μαντέψετε τι ζημιά μπορεί να κάνει ένα μεταλλικό δοχείο!

Πότισμα των βοτάνων σας το καλοκαίρι

Η προσαρμογή της ρουτίνας ποτίσματος για να ταιριάζει σε θερμότερες θερμοκρασίες μπορεί να είναι μια περιπέτεια. Μπορεί να σκεφτείτε ότι θερμότερες θερμοκρασίες = πιο διψασμένο φυτό. Και, ενώ αυτό ενδέχεται να είναι η περίπτωση, η διατήρηση αυτής της θεωρίας πολύ κοντά στο μυαλό μπορεί επίσης να συμβάλει στο υπερβολικό πότισμα. Δύο κανόνες για το καλοκαιρινό πότισμα: Ελέγχετε πάντα το επίπεδο υγρασίας του εδάφους και το ποτίζετε βαθιά.

Εάν κάνετε συχνά στα βότανα σας ένα γρήγορο, καθημερινό ψεκασμό (επιφανειακό πότισμα), τα ενθαρρύνετε να αναπτύξουν ρηχές ρίζες. Ποιο είναι το πρόβλημα με αυτό; Όταν έρχεται η ζέστη του καλοκαιριού, ένα φυτό χρειάζεται βαθιές ρίζες για να παραμείνει δροσερό και ενυδατωμένο. Πώς «νερώνετε βαθιά»;

 • Κήποι με δοχεία: Βρέξτε το έδαφος μέχρι να στραγγίσει το νερό από τον πυθμένα για 2 λεπτά.
 • Εσωτερικοί κήποι: Ποτίστε για 15 λεπτά.

Ενώ το βαθύ πότισμα απαιτεί περισσότερο χρόνο, δεν χρειάζεται να ποτίζετε τόσο συχνά και να επιτυγχάνετε πιο υγιεινά (γευστικότερα) βότανα. Τι να μην αγαπάς;

Πότε να ποτίσετε

Μας αρέσει να κάνουμε μια μεσημεριανή βουτιά στην πισίνα, σωστά; Έτσι τα φυτά μας πρέπει να λατρεύουν ένα μεσημεριανό ψεκασμό! Όχι, ξανασκεφτείτε το. Οι σταγόνες νερού στα φύλλα του βοτάνου σας λειτουργούν ως μίνι μεγεθυντικοί φακοί, ενισχύοντας τις ακτίνες του ήλιου (κάνοντας το άψυχο φυτό σας ακόμη και «άψογο»). Λύση? Κάντε το βαθύ πότισμα στο τέλος της ημέρας, όταν ο ήλιος δύει και οι θερμοκρασίες είναι πιο κρύες.

Προετοιμασία για ένα κύμα καύσωνα

Οι ξαφνικές, σοκαριστικά υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να στείλουν ορισμένα φυτά σε έναν τύπο επιβίωσης-τρόπος χειμερίας νάρκη, όπου σταματούν προσωρινά να απορροφούν υγρασία και θρεπτικά συστατικά μέσω των ριζών τους. Τι μπορείς να κάνεις?

Παρακολουθήστε τον καιρό και ποτίστε καλά τον κήπο σας πριν χτυπάει ο καύσωνας. Αυτό θα δώσει στα βότανά σας αυτό που χρειάζονται για να τα δουν! (Ποιος θέλει να πέσει σε χειμερία νάρκη με «άδειο στομάχι», σωστά;) Ξαναποτίστε το φίλο του φυτού σας όταν το έδαφος εμφανίσει τα κατάλληλα σημάδια, να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να συμβεί πιο αργά από ό,τι περιμένετε.

Τρόποι για να το διατηρήσετε δροσερό!

Κήποι κοντέινερ

Ένα από τα πολλά προνόμια των κήπων με κοντέινερ: Εάν μια τοποθεσία αποδειχθεί πολύ ζεστή ή ηλιόλουστη, μπορείτε να μεταφέρετε γρήγορα τα βότανά σας! Υποφέρουν μερικά από τα βότανά σας για δροσερό καιρό; Μπορείς

Προτίμησε να τα φέρεις σε εσωτερικούς χώρους για το πιο ζεστό μέρος του καλοκαιριού. Πως? Το να πας φυτά απευθείας από τον μεσημεριανό ήλιο σε ένα κλιματιζόμενο σπίτι είναι τουλάχιστον συγκλονιστικό! Προετοιμάστε, λοιπόν, το φυτό σας τοποθετώντας το πρώτα σε σκιερό μέρος. Σε λίγες μέρες, όταν οι θερμοκρασίες έχουν κρυώσει τη νύχτα, φέρτε το βότανό σας σε εσωτερικούς χώρους.

Ένα από τα μειονεκτήματα: αν το δοχείο σας είναι πολύ μικρό, το ριζικό σύστημα του φυτού σας δεν είναι πολύ καλά μονωμένο από τη θερμότητα. Τι μπορείς να κάνεις? Πριν φτάσουν οι πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού, βεβαιωθείτε ότι το φυτό σας δεν είναι ριζωμένο. Αν είναι, δώστε του μια αναβάθμιση κατσαρόλας!

In-Ground Gardens

Τα κακά νέα: τα βότανά σας έχουν κολλήσει αρκετά με τη θέση τους. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα φυτά σας να ευδοκιμήσουν στη ζέστη. Δώστε στα βότανα σας ένα παχύ στρώμα σάπια φύλλα για να παρέχουν πρόσθετη μόνωση στο έδαφος. Θυμηθείτε, οι δροσερές ρίζες συμβάλλουν σε ένα χαρούμενο φυτό!

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσφέρετε στα βότανά σας λίγη σκιά που χρειάζεστε, ειδικά από τον απογευματινό ήλιο! Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, που κυμαίνονται από ιδέες «bootleg» έως πιο εκλεπτυσμένες εμφανίσεις. Μπορείτε απλά να μετακινήσετε την ομπρέλα της βεράντας σας στον κήπο. Θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα από αυτά τα (εκατομμύρια) κουτιά Amazon που έχετε. Ή μπορείτε να επενδύσετε σε κάποιο ύφασμα σκιάς.

Εάν επιλέγετε ύφασμα σκιάς, εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου: (1) Χρειάζεστε 30% έως 40% απόχρωση, (2) Τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα, επομένως θα χρειαστεί να κρατήσετε αρκετά μαύρα πανιά ίντσες από το φύλλωμα του βοτάνου σας.

Συνεχίστε το κλάδεμα

Οι ζεστές θερμοκρασίες δίνουν σε πολλά βότανα το «πράσινο φως» για να ανθίσουν και να βάλουν μπουλόνι. Ποιο είναι το μεγάλο θέμα σε αυτό; Το μπουλόνι επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και την υφή του μερικοί βότανα. Και, ας το παραδεχτούμε, το βιδωμένο Cilantro είναι απλώς λυπηρό. Αποτρέψτε το φυτό σας από το να βιδωθεί κλαδεύοντας τακτικά νέα ανάπτυξη και αφαιρώντας τυχόν άνθη το συντομότερο δυνατό.

Έχετε χάσει τι να κάνετε με όλα αυτά τα επιπλέον βότανα; Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για περισσότερα από τα άρθρα μας με συνταγές με βότανα. Και αποθηκεύστε λίγη από αυτή τη φρεσκάδα του καλοκαιριού για τους επόμενους χειμερινούς μήνες φτιάχνοντας «παγάκια από βότανα». Απλώς γεμίστε το κάτω μέρος μιας παγοθήκης με τον κιμά της επιλογής σας, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε την στην κατάψυξη!

Όποιες και αν είναι οι θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας αυτές τις χρήσιμες συμβουλές, πιστεύουμε ότι εσείς και τα βότανά σας θα μπορέσετε να «νικήσετε τη ζέστη!» Καλή Ανάπτυξη!

Schreibe einen Kommentar