Πώς να εργαστείτε με υγρό αργιλώδες έδαφος – Ή πώς να αποφύγετε την πρόωρη καλλιέργεια

0
Πώς να εργαστείτε με υγρό αργιλώδες έδαφος – Ή πώς να αποφύγετε την πρόωρη καλλιέργεια

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι κηπουροί είναι να προσπαθούν να «δουλέψουν» (να καλλιεργήσουν, να καλλιεργήσουν ή να σκαλίσουν) το χώμα κήπου με υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο προτού στεγνώσει αρκετά για να το δουλέψουν. Όταν το κάνετε αυτό, η δομή του εδάφους καταρρέει και καταλήγετε με σκληρές κρούστες ή συστάδες όταν το έδαφος στεγνώνει.

Μετά από έναν μακρύ χειμώνα με χιόνι και μια βροχερή άνοιξη, τα πήλινα κρεβάτια διογκώνονται με νερό, με αποτέλεσμα τα ελεύθερα σωματίδια αργίλου να επιπλέουν στην κορυφή και να συνδέονται μεταξύ τους. Καθώς ο πηλός στεγνώνει περαιτέρω, σχηματίζεται μια σκληρή κρούστα, η οποία τελικά αρχίζει να σπάει όπως μπορείτε να δείτε στη φωτογραφία στα δεξιά. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και αν υπάρχει πολύ λίπασμα ή οργανική ουσία στο έδαφος.

Για να ετοιμάσουν τα κρεβάτια για φύτευση, οι περισσότεροι κηπουροί θα καλλιεργήσουν ή θα αναποδογυρίσουν το χώμα τους, ίσως αναμειγνύοντας περισσότερο λίπασμα, λίπασμα ή οργανικό υλικό. Ωστόσο, εάν το κάνετε αυτό πριν στεγνώσει αρκετά το χώμαθα αντιμετωπίσετε προβλήματα.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει ένα κρεβάτι μια εβδομάδα αφού αναποδογυρίστηκε με ένα φτυάρι και αφέθηκε να καθίσει και να στεγνώσει.

Αυτό που συνέβη είναι ότι αντί για τη χαλαρή και εύθρυπτη δομή που περιμένατε, η επιφάνεια καλύπτεται τώρα από σκληρούς σβώλους πηλού – μερικοί από αυτούς είναι 2 ίντσες και μεγαλύτεροι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο υγρός πηλός δεν είχε στεγνώσει αρκετά πριν από την άροση, έτσι Το νερό εξακολουθεί να γεμίζει χώρους όπου θα υπήρχε αέρας αν ο πηλός ήταν πιο στεγνός. Τώρα ο πηλός, που είναι ακόμα πολύ υγρός και κολλώδης, δεν θα θρυμματιστεί όπως θέλουμε. Αντίθετα, χωρίζεται σε συστάδες και καθώς αυτές οι συστάδες στεγνώνουν γίνονται εξαιρετικά σκληρές.

Πολλοί κηπουροί έχουν βιώσει την απογοήτευση ότι το χώμα τους φαίνεται χειρότερο αφού το αναποδογυρίζουν από ό,τι πριν. Συμβαίνει σε όλη τη χώρα σε όλους τους τύπους αργιλωδών εδαφών. Ειδικά οι κηπουροί του Βορρά, που πρέπει να περιμένουν όλο το χειμώνα και μεγάλο μέρος της άνοιξης για να στεγνώσουν τα κρύα και υγρά εδάφη τους, είναι πιθανώς πιο ένοχοι για «πρόωρη καλλιέργεια» από τους νότιους ομολόγους τους.

Πώς μπορώ να ξέρω πότε το χώμα μου είναι έτοιμο;

Λοιπόν, πώς καταλαβαίνετε πότε το χώμα σας είναι έτοιμο για επεξεργασία; Είναι απλό: πάρτε μια χούφτα χώμα και στύψτε το σε μια μπάλα. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να το χωρίσετε ανάμεσα στα δάχτυλά σας και δείτε αν ξεχωρίζει εύκολα. Μας αρέσει να το συγκρίνουμε με την αίσθηση μιας χούφτας υγρές σταφίδες που θα συσσωματωθούν όταν τις στριμώξουμε, αλλά θα σπάσουν με ένα γρήγορο τρίψιμο των δακτύλων. Εάν το χώμα σας παραμένει συσσωματωμένο και δεν θρυμματίζεται, είναι ακόμα πολύ υγρό για να λειτουργήσει.

Τελικά το αργιλώδες χώμα σας θα στεγνώσει αρκετά για να λειτουργήσει. Μπορεί να είναι πολύ αργά στην άνοιξη πριν συμβεί αυτό. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κορυφή ή δύο ίντσες του εδάφους θα ζεσταθεί και θα στεγνώσει πιο γρήγορα από τις βαθύτερες περιοχές, μπορείτε συνήθως να κάνετε σπορά ή ρηχή φύτευση μερικές εβδομάδες νωρίτερα. Εάν σκοπεύετε να οργώσετε, βεβαιωθείτε ότι το χώμα έχει στεγνώσει μέχρι το βάθος που σκοπεύετε να σκάψετε.

Σώζοντας μια κακή κατάσταση

Αν βρήκατε αυτό το άρθρο πολύ αργά ή αν απλά δεν μπορείτε να περιμένετε αρκετό καιρό μέχρι να στεγνώσει ολόκληρος ή μέρος του κήπου πριν τον καλλιεργήσετε, μην ανησυχείτε! Υπάρχει ακόμα ελπίδα. Εάν το σκάψετε ή σκάψετε ένα βρεγμένο χώμα, υπάρχει ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε που πιθανότατα θα αποτρέψει τη σκληρή κρούστα από πάνω: μετά την καλλιέργεια, εξομαλύνετε το έδαφος και καλύψτε το με ένα στρώμα σάπια φύλλα, περίπου 1/2 -1 ίντσα πάχους ή περισσότερο. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε θα κρατήσει τον πηλό από το να στεγνώσει πολύ γρήγορα από πάνω. Ο τεμαχισμένος φλοιός, τα φύλλα, το άχυρο, οι πευκοβελόνες, το λίπασμα ή ακόμα και η τύρφη θα κάνουν.

Βελτίωση αργιλικών εδαφών

Όταν έχετε βελτιώσει το αργιλώδες χώμα σας θα στραγγίσει πιο γρήγορα και θα ζεσταθεί νωρίτερα την άνοιξη, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι λειτουργικό νωρίτερα μέσα στο έτος. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα αργιλώδη εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του ανύψωσης των κρεβατιών (για καλύτερη αποστράγγιση) και, ειδικά, της προσθήκης πολλής οργανικής ύλης. Η οργανική ουσία είναι κρίσιμη. Χωρίς αυτό, δεν υπάρχει χούμος. Προσθέτοντας οργανική ύλη και βελτιώνοντας επίσης τον αερισμό, θα δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που επιτρέπει στην ευεργετική ζωή του εδάφους να αρχίσει να λειτουργεί για να αναδομήσει το έδαφος και να σχηματίσει πολύτιμο χούμο.

Πολλοί κηπουροί σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, ασχολούνται με την κηπουρική χωρίς καλλιέργεια. Αντί να οργώνουν το χώμα, διατηρούν ένα μόνιμο οργανικό σάπια φύλλα πάνω από τα κρεβάτια του κήπου τους. Διατηρώντας μερικές ίντσες από κομμένα φύλλα, ροκανίδια, άχυρο κ.λπ., πάνω από τα κρεβάτια, θα προστατεύσετε το έδαφος από το στέγνωμα και θα παρέχετε οργανική ύλη για την αποσύνθεση των γαιοσκώληκων και των μικροβίων. Μπορείτε ακόμα να λιπάνετε εύκολα το έδαφος με υγρά θρεπτικά συστατικά ή λίπασμα και να κάνετε διαφυλλική σίτιση καθ ‚όλη τη διάρκεια της σεζόν για να λαμβάνετε θρεπτικά συστατικά στα φυτά τις κατάλληλες στιγμές της εποχής.

Το αργιλώδες έδαφος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα σε όλη τη χώρα, και αυτός είναι ένας από τους λόγους που δημιουργήσαμε τις μη τοξικές σειρές προϊόντων γκαζόν και κήπου. Οι πελάτες σε όλες τις ΗΠΑ μπορούν να βελτιώσουν τον άργιλο και το συμπαγές έδαφος με τα προϊόντα μας Aerify PLUS, Nature’s Magic και άλλα προϊόντα περιποίησης του εδάφους. Μπορούν να εφαρμοστούν ακριβώς πάνω από επιστρωμένα κρεβάτια ή απευθείας σε γυμνό έδαφος. Αυτά τα προϊόντα κάνουν πραγματική διαφορά και βοηθούν να λειτουργήσει πολύ καλύτερα οτιδήποτε άλλο κάνετε για το έδαφος.

Η βελτίωση του εδάφους είναι το αγαπημένο μας θέμα γιατί είτε πρόκειται για γκαζόν είτε για κήπο, όλα ξεκινούν από το χώμα.

Schreibe einen Kommentar