Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ετήσιων βοτάνων και πότε να το σταματήσετε

0
Πώς να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των ετήσιων βοτάνων και πότε να το σταματήσετε

Ετήσια, Biennials και Perennials: Oh My!

Ποιος ήξερε ότι υπήρχαν τόσα πολλά προσδόκιμα ζωής από βότανα; Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ετήσια: Διαρκούν για έναν ολόκληρο χρόνο, σωστά; Λανθασμένος. Το προσδόκιμο ζωής είναι μια σεζόνπου μπορεί να κυμαίνεται από 1-4 μήνες.

Μπιενάλε: Δεν έχετε ακούσει ποτέ για αυτά; Λοιπόν, μάλλον δεν είσαι μόνος. Αυτά τα βότανα ζουν για περίπου δύο χρόνια.

Πολυετή φυτά: Α, επιτέλους κάτι γνωστό. Αυτά τα βότανα διαρκούν περισσότερο από δύο χρόνια, έστω και επ‘ αόριστον!

Παραδείγματα Ετήσιων

  • Βασιλικός
  • Ανηθο
  • κόλιαντρο
  • Καλοκαιρινό Αλμυρό
  • Κάρδαμο
  • Borage
  • Καλέντουλα
  • Χαμομήλι
  • Κύμινο

Μην ακούτε απλώς την ετικέτα

Ενώ ένα βότανο μπορεί να χαρακτηριστεί ως «πολυετές» ή «διετές», δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα διαρκέσει τόσο πολύ. Γιατί; Το κλίμα σου. Εάν βρίσκεστε σε ένα μέρος της χώρας με παγετό, θα θελήσετε να διερευνήσετε ποια βότανα είναι κατάλληλα για παρατεταμένη ζωή στη ζώνη ανθεκτικότητάς σας. Μπορεί να εκπλαγείτε: τα βότανα που αναπτύσσονται ως πολυετή φυτά σε θερμότερα κλίματα μπορεί να είναι μονοετή στην περιοχή σας. Μην απελπίζεστε, όμως. μπορείς να τους παρατείνεις και τη ζωή! (Συνέχισε να διαβάζεις.)

The Annual Herb’s Nemesis: Bolting

Καταρχάς, τι ακριβώς είναι το bolting; Όταν το βότανό σας αποφασίσει ότι δεν μπορεί πια να αντιμετωπίσει το σκληρό του περιβάλλον και κάνει μια αποστολή αυτοκτονίας για να μεταδώσει τη γενετική του καταγωγή φτιάχνοντας σπόρους. (Σοβαρά, εδώ είναι η επιστήμη πίσω από αυτό!) Δυστυχώς για εμάς, πολλά βότανα χάνουν τη νόστιμη γεύση και υφή τους κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Η αποτροπή του βιδώματος του ετήσιου θα παρατείνει τη φυσική του ζωή (και θα διατηρήσει αυτές τις σαγηνευτικές γεύσεις)! Πώς μπορείτε να το κάνετε; Ελέγξτε το περιβάλλον του φυτού σας:

Θερμοκρασίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες ενθαρρύνουν τα βότανα να βυθιστούν και μπορούν ακόμη και να κάνουν ένα διετές σπόρο και να πεθάνει μέσα σε λίγους μήνες. Πώς μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση; Εάν φυτέψατε τα βότανά σας σε δοχεία, μετακινήστε τα σε πιο δροσερό μέρος, ενδεχομένως ακόμη και σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της πιο ζεστής περιόδου της σεζόν. Διαλέξατε έναν εσωτερικό κήπο; Το σάπια φύλλα βοηθά να διατηρήσετε τις ρίζες του φυτού σας δροσερές.

Ήλιος

Πολλές ποικιλίες βοτάνων απαιτούν 6-8 ώρες άμεσου ήλιου την ημέρα. Το δικό σας λαμβάνει περισσότερα; Αυτό μπορεί να κρύβεται πίσω από την απόφαση του βοτάνου σας να βιδώσει! Μεταφέρετε τα φυτά σας σε πιο σκιερή τοποθεσία, αν είναι δυνατόν. Το ύφασμα σκιάς είναι επίσης μια άλλη εξαιρετική επιλογή για την παροχή κάποιας απογευματινής σκιάς!

Κλάδεμα

Συνεχίστε με το επιμελές σας κλάδεμα! Το τακτικό τσίμπημα της νέας ανάπτυξης ενθαρρύνει το βότανό σας να παράγει μια αυξητική ορμόνη αντί για την ορμόνη που προκαλεί βίδες.

Πότισμα

Επιτρέπετε τακτικά τα βότανά σας να πάνε στο «χείλος του θανάτου» πριν τα ποτίσετε; Το άγχος που σχετίζεται με μια τυχαία ρουτίνα ποτίσματος θα αφήσει το φυτό σας να αναρωτιέται αν μπορεί να επιβιώσει, προκαλώντας το να βιδωθεί. Ερευνήστε τις συγκεκριμένες απαιτήσεις του βοτάνου σας σε νερό και ελέγχετε τακτικά το επίπεδο υγρασίας του εδάφους.

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες

Τα παράσιτα θρεπτικά συστατικά θα προκαλέσουν επίσης τη θανατηφόρα έκρηξη ανάπτυξης του βοτάνου σας. Ειδικά όταν πρόκειται για μονοετή (1-4 μήνες διάρκεια ζωής!), να θυμάστε ότι πολλά μείγματα γλάστρας έχουν αρκετό λίπασμα για τουλάχιστον έξι μήνες. Το να συνεχίσετε να συσσωρεύετε το λίπασμα δεν θα ωφελήσει το φυτό σας. Για τους εσωτερικούς κήπους, η έλλειψη θρεπτικών συστατικών είναι επίσης επικίνδυνη. Ερευνήστε, λοιπόν, τις συγκεκριμένες ανάγκες του βοτάνου σας και καταλήξτε σε ένα σχέδιο!

Do Flowers Always = Βιδώνουν;

Δεν είναι πάντα. Μερικά βότανα προορίζονται να ανθίσουν! Το χαμομήλι, η καλέντουλα και το βοράγχιο είναι όλα ανθισμένα βότανα. Και ενώ δεν είναι ιδανικό, ο βασιλικός και το σχοινόπρασο μπορούν επίσης να ανθίσουν και να επιβιώσουν με τη γεύση τους ανέπαφη.

Κατάργηση του προβλήματος

Αν ξυπνήσετε ένα πρωί και ανακαλύψετε ότι το βότανό σας έχει ξαφνικά βιδωθεί ή άνθισε, τι μπορείτε να κάνετε; Κόψτε το «μπουλόνι» μέχρι το πάνω μέρος των φύλλων. Κάντε προσαρμογές στο περιβάλλον του φυτού σας έτσι ώστε ελπίζω δεν θα ξαναγίνει. Τι γίνεται με τον κόλιανδρο; Μόλις βιδωθεί, έχει φύγει. Ετοιμάστε τη μικρή σας ταφόπλακα κόλιαντρο και πείτε αντίο.

Κάθε Πρόκληση του Βότανου: Κλίμα

Είτε προσπαθείτε να παρατείνετε τη ζωή του βοτάνου σας προστατεύοντας τα ετήσια από ένα αποπνικτικό καλοκαίρι ή Προστατεύοντας τα πολυετή φυτά από θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, το κλίμα είναι μια πρόκληση! Συχνά, υπάρχει μόνο μία λύση: φέρτε τα βότανά σας σε εσωτερικούς χώρους. Όμως, η εσωτερική διαβίωση θέτει το δικό της μοναδικό σύνολο προκλήσεων.

Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις του βοτάνου σας σε φως δεν αλλάζουν. Η εύρεση μιας εσωτερικής τοποθεσίας που δέχεται 6-8 ώρες άμεσο ηλιακό φως μπορεί να αποδειχθεί αποθαρρυντική (ή αδύνατη, αν δεν έχετε ευλογηθεί με ηλιοθεραπεία). Η λύση? Grow lights, για τα οποία μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ. Τα καλά νέα? Με τη σωστή διάταξη ανάπτυξης φωτός, ο κήπος των κοντέινερ μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται οπουδήποτε, ακόμα και στο βρώμικο υπόγειο. Τα άσχημα νέα; Εάν θέλετε μια πλήρη λειτουργία καλλιέργειας βοτάνων, τα κατάλληλα φώτα καλλιέργειας θα σας κοστίσουν μια όμορφη δεκάρα!

Μια άλλη πρόκληση: οι ανάγκες σε πότισμα, οι οποίες είναι διαφορετικές σε εσωτερικούς χώρους. Τα επίπεδα υγρασίας και ο αερισμός αλλάζουν δραστικά μόλις μπείτε στο κατώφλι σας, αλλάζοντας την ποσότητα υγρασίας που χρειάζονται τα βότανά σας. Θα χρειαστεί να παρακολουθείτε προσεκτικά τα επίπεδα υγρασίας στο έδαφος και να ακουμπάτε στην πιο στεγνή πλευρά.

Η ετυμηγορία? Το να φέρετε ένα μικρό γλαστράκι ή δύο βότανα σε εσωτερικό χώρο για το καλοκαίρι ή το χειμώνα στο περβάζι είναι αρκετά απλό. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό, και θα μπορούσατε να καταλήξετε με πονοκέφαλο. Και τα ετήσια εξακολουθούν να έχουν ένα αναπόφευκτο πρόβλημα: Προσπαθήστε, τελικά θα πεθάνουν.

Πότε να το ονομάσετε σταματά

Σε περίπτωση που χρειαστεί να ακούσετε αυτό: Αντικαθιστά το φυτό σας δεν σημαίνει ότι είστε αποτυχία γονέα φυτού. Σε κανέναν κηπουρό δεν αρέσει να παραδέχεται την ήττα, αλλά μπορείς να ξεφύγεις από το αναπόφευκτο μόνο για λίγους μήνες στην καλύτερη περίπτωση. Παρά τις καλύτερες προσπάθειές σας, ο βασιλικός, ο άνηθος, ο κόλιανδρος (ή άλλα ετήσια βότανα) θα φαίνονται κουρελιασμένοι και εξαντλημένοι. Τότε είναι που ήρθε η ώρα να το παρατήσετε και να κατευθυνθείτε στο μαγαζί με τα βότανα για τον διάδοχο της επόμενης χρονιάς!

Schreibe einen Kommentar