Τι είδους έδαφος έχω;

1
Τι είδους έδαφος έχω;

Γνωρίστε το χώμα σας

Τα φυτά χρειάζονται καλό έδαφος για υγιή ανάπτυξη και παραγωγικότητα. Το καλά προετοιμασμένο χώμα είναι το θεμέλιο ολόκληρου του γρασιδιού και του κήπου σας—και σας δίνει ένα άλμα στην καλλιεργητική περίοδο! Αλλά η ταξινόμηση ανάμεσα στις διάφορες λύσεις γκαζόν και κήπου μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Πώς μπορείτε να προσδιορίσετε ποιο προϊόν θα λειτουργήσει καλύτερα;

Ας ξεκινήσουμε μαθαίνοντας περισσότερα για το έδαφος ΣΑΣ.

Οι διαφορετικοί τύποι εδάφους

γκαζόν και κήπος της φύσης τέσσερις τύποι εδάφουςΌλο το έδαφος είναι ένα μείγμα από σωματίδια πετρωμάτων, οργανική ύλη και άλλους μικροσκοπικούς οργανισμούς που χρειάζονται τα φυτά για να επιβιώσουν. Υπάρχουν τρεις τύποι σωματιδίων βράχου στο έδαφος: άργιλος, άμμος και λάσπη. Συνήθως, το χώμα είναι ένα μείγμα και των τριών. Το μείγμα αυτών των σωματιδίων θα επηρεάσει:

  • Πώς στραγγίζει το νερό
  • Πόσο οξυγόνο παίρνουν οι ρίζες των φυτών
  • Πόσο καλά συγκρατεί το έδαφος τα θρεπτικά συστατικά
  • Πόσο γρήγορα θα διαβρωθεί το χώμα

Αργιλώδες χώμα αποτελείται από πολύ λεπτά σωματίδια που αργούν να στραγγίσουν και συγκρατούν πάρα πολύ νερό. Ενώ συγκρατεί καλά τα θρεπτικά συστατικά, είναι κολλώδες και μπορεί να συμπιεστεί εύκολα, περιορίζοντας τη ροή οξυγόνου στις ρίζες των φυτών. Στη ζέστη του καλοκαιριού, το αργιλώδες χώμα μπορεί να «ψηθεί» και να γίνει πολύ σκληρό. Όταν τα εδάφη είναι τόσο «στεγανά» λόγω αργίλου, ο απαραίτητος αέρας, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο έδαφος ή να είναι προσβάσιμα από τις ρίζες των φυτών. Οι ρίζες καθυστερούν και το γρασίδι πιέζεται, αποδυναμώνεται και είναι πιο επιρρεπές σε αχύρους, ασθένειες, έντομα, ακόμη και ζιζάνια. Εάν μαστίζεστε από άργιλο ή συμπιεσμένο χώμα, δοκιμάστε το Aerify Plus για να σπάσετε τους δεσμούς αργίλου και να προσθέσετε οργανική ύλη πίσω στο έδαφος.

Αμμώδη εδάφη ζεσταίνεται γρήγορα την άνοιξη, αλλά είναι βαρύ και στραγγίζει πολύ γρήγορα για να απορροφήσει πολύ καλά τα θρεπτικά συστατικά. Το αμμώδες έδαφος με έλλειψη θρεπτικών στοιχείων οδηγεί σε λεπτό, αδύναμο, αποχρωματισμένο γρασίδι. Τα φυτά που αναπτύσσονται σε αυτό το είδος εδάφους στεγνώνουν επίσης πιο γρήγορα και συχνά δεν μπορούν να παράγουν τραγανά ή γευστικά λαχανικά. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τίποτα για το βίωμα του εδάφους για να τραφεί στο αμμώδες έδαφος, τα παράσιτα και οι ασθένειες μπορούν επίσης να αποτελέσουν πρόβλημα. Η εφαρμογή του Nature’s Magic σε αμμώδες έδαφος προσθέτει συμπυκνωμένη οργανική ύλη στο έδαφος ενώ αυξάνει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, διεγείρει τη δραστηριότητα των γαιοσκωλήκων, αποτοξινώνει το έδαφος και βελτιώνει την αντοχή των φυτών σε ασθένειες, έντομα και καιρικές συνθήκες.

Σιλύ Χώμα κρατά την υγρασία και τα θρεπτικά συστατικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά τα ελαφριά σωματίδια λάσπης είναι πιο επιρρεπή στη διάβρωση. Τα σωματίδια λάσπης έχουν μέγεθος κάπου μεταξύ αργίλου (εξαιρετικά λεπτή) και άμμου (κοκκώδη) και μπορεί να είναι ευεργετικά σε ένα μίγμα εδάφους για ορισμένα είδη φυτών που τους αρέσει να είναι καλά στραγγιζόμενα.

Παχύ χώμα είναι η ιδανική υφή εδάφους που αποτελείται από ίσα μέρη πηλού, άμμου και λάσπης και άφθονη ποσότητα χούμου. Συγκρατεί την υγρασία αλλά και αποστραγγίζει καλά, είναι γόνιμο, είναι εύκολο στην εργασία και περιέχει άφθονη οργανική ύλη για να τροφοδοτήσει το βίωμα του εδάφους και τα φυτά που αναπτύσσονται σε αυτό.

Ο ευκολότερος τρόπος για να προσδιορίσετε τον τύπο του εδάφους σας είναι απλά να το νιώσετε τρίβοντας ένα υγρό δείγμα ανάμεσα στα δάχτυλά σας. Το αργιλώδες χώμα θα είναι κολλώδες. Το αμμώδες χώμα θα αισθάνεται αμμώδες. Το ιλυώδες χώμα θα είναι λείο. Το καλό αργιλώδες χώμα θα θρυμματιστεί εύκολα ανάμεσα στα δάχτυλά σας και δεν θα σχηματίσει μια σκληρή μπάλα.

Δοκιμές εδάφους

Η δοκιμή του εδάφους σας την άνοιξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσδιορίσετε τον τύπο του εδάφους σας, τα επίπεδα pH και ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν. Μπορείτε να αγοράσετε κιτ δοκιμών εδάφους σε καταστήματα κήπου ή στο διαδίκτυο, αλλά για μια πιο προηγμένη ανάλυση του εδάφους σας θα χρειαστεί να στείλετε ένα δείγμα σε ένα εργαστήριο. Μόλις μάθετε με τι εργάζεστε, μπορείτε να λάβετε μέτρα βελτιώστε το έδαφος σας.

Ένα από τα πιο εύκολα πράγματα για δοκιμή είναι pH του εδάφους. Το pH του εδάφους επηρεάζει το πόσο καλά τα φυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση, να απορροφούν και να χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά και μέταλλα στο έδαφος. Ένα pH που κυμαίνεται από 6,0 έως 7,0 είναι ιδανικό για τους περισσότερους χλοοτάπητες και κήπους. Μπορείτε να προμηθευτείτε απλούς μετρητές pH εδάφους από το τοπικό κατάστημα κήπου που θα σας πουν εάν το χώμα σας είναι πολύ όξινο (ή, σπανιότερα, πολύ αλκαλικό). Εάν διαπιστώσετε ότι το χώμα σας είναι στην όξινη πλευρά, μια ή δύο επάλειψη Liquid Lime θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το pH και να ξεκλειδώσετε τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, παρέχοντας ταυτόχρονα πολύτιμο ασβέστιο στο γρασίδι και τον κήπο σας. Για χώμα που είναι πολύ αλκαλικό, ο υγρός σίδηρος μπορεί να ωφελήσει, αλλά είναι δύσκολο να οξινιστεί γρήγορα το έδαφος. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι εφαρμογές του χουμικού οξέος βοηθούν στο ξεκλείδωμα των θρεπτικών συστατικών που συνδέονται με τις ανισορροπίες του pH και τα καθιστούν διαθέσιμα για απορρόφηση.

Εργαστηριακή δοκιμή εδάφους μπορεί επίσης να σας ενημερώσει εάν το έδαφος σας έχει έλλειψη σε μακροθρεπτικά συστατικά (NPK: Άζωτο, Φώσφορος, Κάλιο) ή μικροθρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σίδηρος, μαγγάνιο, βόριο, μολυβδαίνιο και θείο. Ορισμένες εργαστηριακές δοκιμές εδάφους δοκιμάζουν ακόμη και για μόλυβδο, μέταλλα και φυτοφάρμακα, για τα οποία θα θέλετε να ενημερωθείτε εάν σκοπεύετε να καλλιεργήσετε έναν βρώσιμο κήπο.

Τώρα που ξέρετε περισσότερα για το χώμα σας, ήρθε η ώρα να μεγαλώσετε!

Όλα τα προϊόντα μας είναι μη τοξικά και ασφαλή τόσο για κατοικίδια όσο και για παιδιά. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το γκαζόν ή τον κήπο σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε!

Schreibe einen Kommentar