5 συμβουλές για ανθεκτικό στην ξηρασία εξωραϊσμό στη Μελβούρνη

0
5 συμβουλές για ανθεκτικό στην ξηρασία εξωραϊσμό στη Μελβούρνη

Για να κατανοήσουμε τον εξωραϊσμό ανθεκτικό στην ξηρασία, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε ορισμένους από τους τεχνικούς όρους στον κόσμο της χημείας του εδάφους και πώς αυτό επηρεάζει την ανοχή στην ξηρασία.

  1. “Plant Available Water” “PAW” Είναι η ποσότητα νερού στο έδαφος που είναι διαθέσιμη για τα φυτά και βρίσκεται μεταξύ της χωρητικότητας νερού και του σημείου μαρασμού του φυτού ή του κατώτερου ορίου της καλλιέργειας.
  2. «Διαθέσιμη υδάτινη ικανότητα εγκατάστασης» PAWC είναι η μέγιστη ποσότητα υγρασίας που μπορεί να συγκρατήσει ένα συγκεκριμένο έδαφος

1. Η οργανική ύλη βοηθά τον εξωραϊσμό ανθεκτικό στην ξηρασία.

Είτε έχετε αργιλώδες είτε αμμώδες έδαφος, ο κήπος σας θα ωφεληθεί από οργανική ύλη.

Η ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί την υγρασία θα αυξηθεί με την προσθήκη οργανικής ύλης. Η πρόσθετη οργανική ύλη λειτουργεί με δύο τρόπους. Πρώτον, η οργανική ύλη έχει μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης νερού από τα ορυκτά εδάφη. Δεύτερον, η οργανική ύλη βελτιώνει τη δομή του εδάφους επιτρέποντας στην υγρασία να περάσει μέσα από το έδαφος στις ρίζες των φυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο διπλασιασμός της ποσότητας της οργανικής ύλης στο έδαφος μπορεί να οδηγήσει σε περίπου 25% μεγαλύτερη ικανότητα αποθήκευσης νερού.

Ανθεκτική στην ξηρασία εξωραϊσμός και η επίδραση της οργανικής ύλης.
Ανθεκτική στην ξηρασία εξωραϊσμός και η επίδραση της οργανικής ύλης. Η αύξηση της οργανικής ύλης αυξάνει την ποσότητα υγρασίας που μπορεί να αποθηκευτεί στο έδαφος.

Υφή και Σύνθεση εδάφους

Η υφή και η σύνθεση του εδάφους έχει επίσης μεγάλη επίδραση στην ικανότητα αποθήκευσης νερού. Τα αμμώδη εδάφη με χαμηλό ποσοστό αργίλου και χαμηλό ποσοστό οργανικής ουσίας είναι πολύ φτωχά στην αποθήκευση υγρασίας.

Η υφή του εδάφους και η ποσότητα υγρασίας που μπορεί να αποθηκευτεί στο έδαφος.
Η σχέση μεταξύ της υφής του εδάφους και της ποσότητας υγρασίας που μπορεί να αποθηκευτεί στο έδαφος.

Εισαγόμενα φυτικά εδάφη

Συχνά τα εισαγόμενα επιφανειακά εδάφη που αγοράζονται για τη διαμόρφωση του κήπου σας θα είναι αμμοπηλώδη. Αυτά είναι εξαιρετικά εδάφη για χλοοτάπητες υψηλής κυκλοφορίας, ειδικά για τα κορυφαία 50 mm εδάφους. Εάν χρησιμοποιείτε εισαγόμενο επιφανειακό έδαφος για παρτέρια κήπων, ανακατέψτε το έδαφος με μερικά από τα υπάρχοντα εδάφη καλλιεργώντας το υπέδαφος για να ενισχύσετε την περιεκτικότητα σε άργιλο. Αυτό μπορεί να γίνει και με τα στρώματα του υπεδάφους των περιοχών του γκαζόν. Επίσης, παραγγείλετε εισαγόμενα φυτικά εδάφη με καλό ποσοστό οργανικής ύλης που περιλαμβάνεται στο μείγμα. Χρησιμοποιείτε πάντα εισαγόμενο επιφανειακό χώμα σύμφωνα με τα πρότυπα της Αυστραλίας (AS4419 Soils for Landscaping & Garden Use) και χρησιμοποιείτε μείγματα με υψηλότερα επίπεδα οργανικής ύλης για παρτέρια κήπων.

Η επίδραση του αργίλου στο χώμα του κήπου σας

Τα αργιλώδη εδάφη μπορούν να κρατήσουν πολύ περισσότερη υγρασία από τα αμμώδη εδάφη. Τα λεπτά σωματίδια αργίλου είναι μικρότερα από 2 μικρά, αλλά υπάρχουν τόσα πολλά σωματίδια αργίλου στα αργιλώδη εδάφη που η συνολική επιφάνεια είναι πολύ μεγαλύτερη. Τα λεπτά σωματίδια, ωστόσο, δυσκολεύουν τις ρίζες των φυτών να διεισδύσουν στο έδαφος για να αφαιρέσουν την υγρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σημείου μαρασμού των φυτών σε υψηλά αργιλώδη εδάφη. Και πάλι, η οργανική ύλη θα βοηθήσει στη βελτίωση της υφής του εδάφους, έτσι ώστε οι ρίζες να μπορούν να διεισδύσουν για να αποκτήσουν πρόσβαση στην υγρασία. Εάν έχετε ένα αντιδραστικό αργιλώδες έδαφος, τότε η καλλιέργεια γύψου στο έδαφος θα βοηθήσει επίσης.

Τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια αργίλου απωθούν το ένα το άλλο.
Τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια αργίλου απωθούν το ένα το άλλο.

2. Μάλτσα

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Το σάπια φύλλα μπορεί να μειώσει τις απώλειες νερού με εξάτμιση έως και 30%. Ωστόσο, το επίστρωμα κάνει πολλά περισσότερα από το να μειώνει απλώς την εξάτμιση. Σαπίζοντας προς τα κάτω στο επιφανειακό έδαφος, το σάπια φύλλα προσθέτει στην οργανική ύλη στο ανώτερο στρώμα του εδάφους. Το επίστρωμα μειώνει επίσης σημαντικά τη διάβρωση του επιφανειακού εδάφους και βοηθά στη διατήρηση των ριζών των φυτών πιο δροσερές μειώνοντας την ηλιακή ακτινοβολία θερμότητας στα κατώτερα στρώματα του φυτικού εδάφους. Το επίστρωμα παίζει επίσης ρόλο στην καταστολή των ζιζανίων, αλλά εάν τα ζιζάνια μεγαλώνουν, είναι πολύ πιο εύκολο να αφαιρεθούν.

Χρησιμοποιώντας το Mulch για τον εξωραϊσμό ανθεκτικό στην ξηρασία
Χρησιμοποιώντας το Mulch για τον εξωραϊσμό ανθεκτικό στην ξηρασία. Το επίστρωμα μειώνει επίσης τη διάβρωση και την ανάπτυξη των ζιζανίων καθώς και προσθέτει στην οργανική ύλη καθώς σαπίζει.

Εξώφυλλα εδάφους

Τα φυτά εδαφοκάλυψης μπορούν να παίξουν παρόμοιο ρόλο με το σάπια φύλλα στη μείωση της διείσδυσης θερμότητας στο έδαφος και στη μείωση της εξάτμισης από το έδαφος.

Το Myoporum parvifolium ή έρπουσα boobialla είναι ένα εδαφοκάλυμμα που δυσκολεύει τη ζωή των ζιζανίων.
Το Myoporum parvifolium ή έρπουσα boobialla είναι ένα εδαφοκάλυμμα που δυσκολεύει τη ζωή των ζιζανίων.

3. Σύστημα άρδευσης με σταγόνες

Υπήρξε μια εποχή που ένα σύστημα άρδευσης σήμαινε ότι ψεκαστήρες κήπου ψέκαζαν τεράστιες ποσότητες νερού παντού. Αυτό οδήγησε σε μεγάλη σπατάλη νερού με μεγάλο μέρος του ψεκασμού να προσγειώνεται σε μονοπάτια και μονοπάτια. Η εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια του κήπου ήταν μια άλλη αιτία σπατάλης. Τα σύγχρονα ελεγχόμενα από υπολογιστή συστήματα άρδευσης στάγδην κλειστού βρόχου είναι πολύ πιο αποτελεσματικά. Με τα σύγχρονα συστήματα άρδευσης, το νερό παραδίδεται απευθείας στις ρίζες.

Εξωραϊσμός ανθεκτικός στην ξηρασία - Σύστημα στάγδην άρδευσης
Εξωραϊσμός ανθεκτικός στην ξηρασία – Το σύστημα στάγδην άρδευσης παρέχει νερό στο σωστό μέρος.

Παροχή νερού εκεί που χρειάζεται περισσότερο.

Το φυτό χρησιμοποιεί όσμωση για να απορροφήσει νερό από το έδαφος. Τα τριχωτά κύτταρα της ρίζας, τα οποία βρίσκονται ως επί το πλείστον κοντά στις άκρες της ρίζας, είναι προσαρμοσμένα να προσλαμβάνουν τόσο νερό όσο και μεταλλικά ιόντα. Μέρος αυτής της προσαρμογής είναι η μεγάλη επιφάνεια των τριχών της ρίζας που εκτίθενται στο έδαφος. Οι παλαιότερες τρίχες της ρίζας τείνουν να πεθαίνουν, έτσι οι περισσότερες από τις ζωντανές τρίχες της ρίζας συγκεντρώνονται κοντά στις άκρες της ρίζας. Τοποθετώντας τους σταλάκτες άρδευσης κοντά στις άκρες της ρίζας σημαίνει ότι το νερό μπορεί να απορροφηθεί πιο αποτελεσματικά.

Ανθεκτικό στην ξηρασία Εξωραϊσμός -Όσμωση και διαπνοή
Ανθεκτικό στην ξηρασία Εξωραϊσμός -Όσμωση και διαπνοή. Οι τρίχες της ρίζας κοντά στις άκρες απορροφούν το νερό και τα θρεπτικά συστατικά.

Συστήματα άρδευσης ελέγχου υπολογιστή κλειστού βρόχου

Τα σύγχρονα ελεγχόμενα από υπολογιστή συστήματα χρησιμοποιούν ανατροφοδότηση από τηλεχειριστήρια για να προσδιορίσουν τις απαιτήσεις νερού για τις εγκαταστάσεις σε κάθε κανάλι. Ανάλογα με τα συστήματα, ο αισθητήρας μετράει την υγρασία του εδάφους, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τις βροχοπτώσεις για να εκτιμήσει τις ανάγκες των φυτών σε νερό. Ορισμένα νέα εμπορικά συστήματα άρδευσης στη γεωργία χρησιμοποιούν Τεχνητή Νοημοσύνη ή Μηχανική Μάθηση για να ποτίζουν τις καλλιέργειες πιο αποτελεσματικά.

σύστημα άρδευσης

4. Ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά

Πολλά φυτά έχουν εξελιχθεί για να αντιμετωπίσουν τις ξηρές συνθήκες ή την περιστασιακή ξηρασία. Αυτό περιλαμβάνει πολλά ιθαγενή φυτά της Αυστραλίας, φυτά του Μεσογειακού Κήπου ή φυτά από τα ξηρά μέρη της Αμερικής και ειδικά το Μεξικό.

Αυτοφυή Αυστραλιανά φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία

Μεταξύ των ιθαγενών φυτών της Αυστραλίας, η Xanthorrhoea (Grass Tree) και ο Anigozanthos (Kangaroo Paw) έχουν εξαιρετική ικανότητα να επιβιώνουν σε ξηρά αμμώδη εδάφη.

Αυστραλιανό κίτρινο λουλούδι καγκουρό (Anigozanthos pulcherrimus) μπροστά από ένα γρασίδι
Αυστραλιανό κίτρινο λουλούδι καγκουρό (Anigozanthos pulcherrimus) μπροστά από ένα γρασίδι

Υπάρχουν επίσης πολλά ιθαγενή χόρτα της Αυστραλίας όπως το Lomandra που είναι εξαιρετικά για ξηρές συνθήκες.

Οι αγαπημένες μας συνθήκες ξηρασίας φυτών στους κήπους της Μελβούρνης είναι οι εξής:

Αστρικό γιασεμί (Trachelospermum jasminoides) – Το Αστρικό Γιασεμί είναι μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία μόλις εδραιωθεί. Αυτό το αειθαλές αναρριχώμενο φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί είτε ως αμπέλι, που μπορεί να φτάσει σε ύψος πάνω από 6 μέτρα, είτε ως εδαφοκάλυψη. Μπορεί να καλλιεργηθεί είτε σε μερική απόχρωση του ήλιου.

Star Jasmine Trachelospermum jasminoides
Star Jasmine Trachelospermum jasminoides

Σύκο αναρρίχησης (Ficus pumila) – Το ταχέως αναπτυσσόμενο σύκο αναρρίχησης είναι ανεκτικό σε ψεκασμό αλατιού, ξηρασία και μερική σκιά. Αυτό το καθιστά εξαιρετικό φυτό για παράκτιους κήπους σε προάστια όπως το Hampton. Θα αυξηθεί σε περισσότερα από 5 μέτρα κάτω από ιδανικές συνθήκες και μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί ως εδαφοκάλυψη.

Ανθεκτικό στην ξηρασία Εξωραϊσμό Αναρριχητικό Σύκο (Ficus pumila)
Σύκο αναρρίχησης (Ficus pumila)

Waterhousia floribunda ή Weeping Lilly Pilly – Γενικά, το Lilly Pilly είναι ένα ανθεκτικό και ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό αντιστάθμισης ή διαλογής μόλις εδραιωθεί πλήρως. Είναι μια εξαιρετική Αυστραλιανή γηγενής εναλλακτική λύση για το buxus hedge ή Murraya. Παρά το γεγονός ότι είναι φυτό τροπικού δάσους, το Waterhousia floribunda θα επιβιώσει σε μερικές περιόδους ξηρασίας μόλις εδραιωθεί πλήρως. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα μας αυστραλιανά φυτά ανθεκτικά στην ξηρασία.

Κλαίνοντας Lilly Pilly Waterhousia floribunda
Κλαίνοντας Lilly Pilly Waterhousia floribunda

Οι σάλβιες όπως η Salvia Leucantha (Μεξικανική Φασκόμηλο) είναι γενικά πολύ ανθεκτικές στην ξηρασία. Υπάρχουν μόνο μερικές ποικιλίες σάλβιας που δεν είναι ανεκτικές στην ξηρασία. Το Leucantha είναι ένα φθινοπωρινό ανθισμένο πολυετές που μπορεί να προσθέσει χρώμα στον κήπο σας στη Μελβούρνη στις αρχές Μαΐου. Το Salvias μπορεί να διαχειριστεί υποτροπικά καθώς και εύκρατα κλίματα. Αυτό τα καθιστά ένα καλό φυτό για εύκρατα κλίματα όπως η Μελβούρνη.

Μωβ ανθισμένος θάμνος Salvia leucantha
Το Salvia leucantha είναι ένας μοβ ανθοφόρος θάμνος που φτάνει περίπου το 1 μέτρο ύψος.

Το Lomandra longifolia „tanika“ είναι ένα ανθεκτικό αυστραλιανό γρασίδι που φαίνεται υπέροχο και είναι σκληρό καθώς και ανθεκτικό στην ξηρασία. Με ελκυστικό γαλαζοπράσινο φύλλωμα και κίτρινα άνθη την Άνοιξη, είναι ιδανικό για μαζική φύτευση, αλλά μπορεί να φυτευτεί και σε μεμονωμένες τούφες.

Η πράσινη λομάντρα κάνει μεγάλη αντίθεση με αυτόν τον γκρίζο πέτρινο τοίχο.
Η μαζική φύτευση πράσινης λομάνδρας κάνει μεγάλη αντίθεση με αυτόν τον γκρίζο πέτρινο τοίχο.

Το Poa labillardierei (Κοινό Χόρτο Tussock) είναι ένα άλλο ανθεκτικό Αυστραλιανό ιθαγενές γρασίδι. Θα αναπτυχθεί καλά στα περισσότερα εδάφη, αλλά θα απολαμβάνει λίγη υγρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μπορεί να κοπεί σκληρά και μετά να ποτιστεί πολύ για να δημιουργήσει νέα ανάπτυξη. Τα μακριά πράσινα φύλλα θα γίνουν λίγο ασημί σε ξηρό καιρό. Θα ανθίσει από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο με μωβ-πράσινα άνθη.

Poa labillardierei (κοινό γρασίδι με λουλούδια)
Poa labillardierei (κοινό γρασίδι με λουλούδια)

5. Διαβρεκτικοί παράγοντες εδάφους

Η διάσπαση και η αποσύνθεση ορισμένων οργανικών ουσιών θα έχει ως αποτέλεσμα μια κηρώδη επικάλυψη σε ορισμένα σωματίδια του εδάφους. Αυτό κάνει το έδαφος υδρόφοβο. Αυτό είναι πολύ πιο διαδεδομένο στα αμμώδη εδάφη από τα αργιλώδη. Η προφανής λύση είναι η επεξεργασία του κήπου με επιφανειοδραστικό ή διαβρεκτικό πριν από τη βροχή.

Ανθεκτικό στην ξηρασία Εξωραϊσμός υδρόφοβο-υδρόφιλο
Υδρόφοβο έναντι υδρόφιλο

Μια λιγότερο προφανής λύση είναι να απλώσετε λίγο ασβέστη κήπου στο υδρόφοβο χώμα. Ο ασβέστης του κήπου θα κάνει δύο πράγματα. Πρώτον, το αυξημένο PH θα ενθαρρύνει τα βακτήρια που θα διασπάσουν το κηρώδες υλικό. Δεύτερον, θα προσθέσει λεπτά σωματίδια στο έδαφος. Ορισμένοι τύποι αργίλου είναι επίσης χρήσιμοι για τη μείωση της επιφανειακής τάσης στα σταγονίδια νερού.

Ανθεκτικά στην ξηρασία Φυτά στον Εμπορικό Εξωραϊσμό

Ως μέρος της κίνησης προς μεγαλύτερη βιωσιμότητα, οι Αρχιτέκτονες Τοπίου εξετάζουν μεθόδους για τη μείωση της κατανάλωσης γλυκού νερού σε εμπορικούς εξωραϊσμούς. Αυτές οι μέθοδοι περιλαμβάνουν κήπους βροχής, μπλε στέγες, αποθήκευση βρόχινου νερού με συστήματα στάγδην άρδευσης και, ίσως το πιο σημαντικό, ανθεκτικά στην ξηρασία Αυστραλιανά εγγενή φυτά.

Φυτά σε γλάστρες για τον επαγγελματικό εξωραϊσμό.
Βιώσιμος εμπορικός εξωραϊσμός με χρήση φυτών ανθεκτικών στην ξηρασία. Η εγκατάσταση μικρότερων γηγενών φυτών ανθεκτικών στην ξηρασία από την Αυστραλία θα σας εξοικονομήσει χρήματα και νερό.

Σχετικές ιδέες εξωραϊσμού από το Red’s Landscaping Melbourne

7 υπέροχα φυτά Salvia για τον κήπο της Μελβούρνης σας

5 κορυφαίες τάσεις σχεδιασμού τοπίου στη Μελβούρνη

Salvia Leucantha ή Mexican Bush Sage

5 κορυφαίες συμβουλές. Εξωραϊσμός Μελβούρνης με Λομάντρα.

Σχεδιασμός Παράκτιου Κήπου

Melbourne Topsoil – 9 υπέροχες συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων.

© Copyright Red’s Landscaping and Design – Melbourne Commercial Landscaping Specialist

Αναφορές και περαιτέρω ανάγνωση σχετικά με τον εξωραϊσμό ανθεκτικό στην ξηρασία

The Impact of Mulch on evaporation – University of Florida

The Garden Professors – Mulch για τη μείωση της εξάτμισης.

Ανθεκτικά στην ξηρασία Αυστραλιανά εγγενή φυτά

Βασιλικοί Βοτανικοί Κήποι Βικτώριας Καλλιέργεια ιθαγενών φυτών.

Υδατοαπωθητικότητα – Soilquality.org.au

Βοηθήστε τον κήπο σας να επιβιώσει από την ξηρασία.

Ανθεκτικά στην ξηρασία φυτά

Schreibe einen Kommentar